Scheidsrechterscursus

Als vereniging lopen we al een aantal jaar tegen een groot probleem aan: fluiten… Ieder speelweekend vliegen de smoesjes en excuses om de oren. “Ik kan niet”, “Ik heb geen diploma”, “Bij hun ga ik echt niet fluiten”, “Mijn hond is ziek”, “Ik heb een verjaardag van de oma van mijn buurvrouw en die begint om kwart over 5”. Allemaal leuk en aardig, maar in de praktijk wordt het probleem niet opgelost en ontstaan er nieuwe problemen:

• Frustratie bij de organisatie.
• Frustratie binnen het team.
• Lagere opkomst in de sporthal en dus minder aanmoediging langs de kant. Daarnaast neemt men zelfs niet het risico om een wedstrijd van een ander te kijken omdat ze bang zijn om misschien wel een taak te moeten overnemen.
• Altijd hetzelfde kleine groepje mensen dat wel weer even gaat fluiten.
• Mensen die weinig tot nooit fluiten kunnen zich niet goed verplaatsen in de scheidsrechter en zijn vaak zelf degene die het meest zeuren op scheidsrechters bij hun eigen wedstrijd!
• En het belangrijkste probleem: De mensen die afzeggen bouwen nog steeds geen ervaring op in het fluiten en worden alleen nog maar meer onzeker!

Wat willen we bereiken:
• Een hogere opkomst in de sporthal voor meer aanmoediging
• Meer vertrouwen geven aan scheidsrechters
• Hoger niveau ontwikkelen aan scheidsrechters
• Spelinzicht van de leden verbeteren
• Niet altijd weer dezelfde mensen die fluiten

Hoe gaan dit bereiken:
• Iedereen gaat vaker fluiten
• Iedereen gaat vaker fluiten
• Er wordt samen gefloten met een ervaren scheidsrechter
• Jullie gaan een cursus volgen en je diploma halen
Geen smoesjes meer. Iedereen wordt ingedeeld en iedereen wordt vaak ingedeeld. De ervaren scheidsrechters zullen dit seizoen ook extra veel fluiten, maar dit zal een investering zijn voor de toekomst. Het is aan iedereen om elkaar beter te maken in het fluiten. We gaan bij iedere wedstrijd een ervaren scheidsrechter indelen gepaard met twee extra minder-ervaren scheidsrechters. Je leest dit goed! Per wedstrijd zullen er dus drie scheidsrechters worden ingedeeld! Jij als scheidsrechter met minder ervaring kan je dus gerust stellen, want er is altijd iemand aanwezig die je goed kan helpen en tegelijkertijd kan opleiden.

De scheidsrechterscursus
Naast dat iedereen veel gaat fluiten, organiseren we dit jaar ook een scheidsrechterscursus. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

Spelregelbewijs – https://www.basketballmasterz.nl/spelregelbewijs/
Zelfstudie – https://www.basketball.nl/media/algemeen/opleidingen/Basisboekvoorbasketbalscheidsrechtersversie2017.5.pdf
Praktijkworkshop 1 – Datum nog bepalen
Praktijkworkshop 2 – Datum nog bepalen
Praktijkexamen – Datum nog bepalen

We gaan jullie op de hoogte houden van deze cursussen!

Namens de wedstrijdcommissie
Daniel Pattiasina